PHILIPSBURG - De douane op het Antilliaanse eiland Sint Maarten heeft woensdagavond 29 drugskoeriers aangehouden die van plan waren met Air Holland naar Amsterdam te vliegen. De koeriers hadden geen cocaïnebolletjes geslikt, maar de drugs verstopt in de bagage.

Hoeveel drugs in totaal in beslag zijn genomen, weet het hoofd van de douane op het Bovenwindse eiland, George Martis, nog niet precies. "We zijn ermee bezig." Of de koeriers allemaal door dezelfde organisatie op pad zijn gestuurd, kon hij ook nog niet met zekerheid zeggen, maar het wordt wel vermoed, zegt hij. "Alle koeriers zijn ingesloten en worden ondervraagd", aldus Martis. Het gaat om Antillianen en personen met de Poolse nationaliteit.

Voor Sint Maarten is de aanhouding van 29 koeriers een grote vangst. Tot nu toe werden dit jaar op Juliana Airport 106 koeriers aangehouden, aldus Martis.

Hij wijt de toename aan de komst van Air Holland, die op de route Amsterdam- Curaçao sinds vorige maand een tussenstop op Sint Maarten heeft. "Air Holland is populair bij drugskoeriers, omdat de ticketprijzen laag zijn", meent Martis.

Volgens het hoofd van de douane konden de drugskoeriers worden gepakt dankzij een speciale actie van de douane, in samenwerking met de lokale politie en leden van het Recherche Samenwerkings Team.