BELGRADO/DEN HAAG - Advocaten van Slobodan Milosevic organiseren een 'anti-tribunaal' dat de onschuld van de ex-president van Joegoslavië moet bewijzen. Dit hebben de raadslieden Jacques Vergès en Zdenko Tomanovic dinsdag in Belgrado bekendgemaakt.

Het anti-tribunaal wordt in Parijs gehouden door "internationaal gerenommeerde juristen", aldus Vergès, die bewijsmateriaal zullen vergaren over de 'NAVO-agressie' tegen Joegoslavië in 1999. Het anti-tribunaal zal ook getuigen horen en moet de 'waarheid' over de gebeurtenissen in ex-Joegoslavië aan het licht brengen.

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, dat Milosevic vanaf 12 februari wil berechten wegens misdaden tegen de mensheid in Kosovo, noemde Vergès illegaal. Volgens hem wordt het aanstaande proces een juridische comedie. Het VN-tribunaal zou in zijn ,,minachting voor gerechtigheid en wet'' erger zijn dan de nazi-justitie in Duitsland onder Hitler. Vergès verwierf jaren geleden wereldwijde bekendheid toen hij het voormalige Gestapo-kopstuk Klaus Barbie en de Venezolaanse terrorist Carlos verdedigde.

Vergès vertegenwoordigt Milosevic in de rechtszaak die hij tegen Nederland heeft aangespannen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Milosevic blijft bij zijn besluit in zijn zaak bij het 'illegale' tribunaal geen advocaten in de arm te nemen, aldus Tomanovic.

/DOSSIERMilosevic