JAKARTA - Na de zware aardbeving woensdag op Sumatra gaat de zoektocht naar overlevenden verder. De Indonesische televisie toont telkens weer beelden van succesvolle reddingsacties, maar de realiteit is vaak anders.

In de zwaar getroffen havenstad Padang moeten reddingswerkers door een gebrek aan graafmachines vaak met blote handen in de puinhopen van ingestorte gebouwen naar overlevenden zoeken.

Ze worden bijgestaan door familieleden van slachtoffers.

"We hebben dringend meer machines nodig omdat veel mensen nog onder het puin ingeklemd zijn", zei Zul Ariman, het hoofd van de reddingsbrigades in het gebied.

"We hebben maar een beperkt aantal en om deze machines van de ene naar de andere plek te vervoeren is ook niet eenvoudig". De reddingswerkzaamheden worden bovendien bemoeilijkt door zware regen.

Hoeveel mensen nog onder het puin liggen was vrijdag nog volstrekt onduidelijk. De Verenigde Naties schatten het dodental inmiddels op 1100 en de verwachting is dat dat aantal nog flink oploopt.

Artsen

Indonesië heeft vrijdag officieel de hulp van het buitenland ingeroepen. "Ze moeten ons van ervaren reddingswerkers met apparatuur voorzien", zei de minister van Gezondheid Siti Fadilah Supari. Ook artsen zijn zeer welkom, aldus de bewindsvrouw.

Uit angst voor naschokken hebben duizenden mensen in Padang de tweede opeenvolgende nacht in de buitenlucht doorgebracht. Met plastic en tentdoeken bouwden ze geïmproviseerde onderkomens. Velen brachten de nacht in gebouwen van de plaatselijke luchthaven door.

Buiten Padang is de situatie nog volstrekt onoverzichtelijk. Het is moeilijk om in afgelegen delen van het aardbevingsgebied door te dringen omdat veel wegen door aardverschuivingen volledig onbegaanbaar zijn.

Aardbeving Sumatra