AMSTERDAM - Bij een luchtaanval door een Nederlandse F-16 in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand zijn woensdag Afghaanse burgers omgekomen.

Dat heeft de commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm donderdag vanuit Kabul gemeld.

De F-16 voerde een precisiebombardement uit op een buitenwijk van Lashkar Gah, de hoofdstad van Helmand. De luchtaanval volgde op langdurige gevechten op de grond van Britse ISAF-militairen met de Taliban.

Kinderen

Een woordvoerder van de gouverneur van Helmand sprak tegen het Franse persbureau AFP over negen burgerdoden, onder wie zes kinderen. Getuigen spraken over zeven of acht slachtoffers.

Van Uhm kon die cijfers niet bevestigen. Wel weet hij dat er een vrouw en kinderen gewond zijn geraakt. Die krijgen medische zorg van Britse militairen.

Taliban

Van Uhm zei te betreuren dat er burgerslachtoffers zijn gevallen, maar legt de schuld daarvoor bij de Taliban. Er waren twee Nederlandse F-16's gestuurd om luchtsteun te geven aan ISAF-militairen die een vuurgevecht voerden. De tegenstander schoot vanuit een Afghaans huis. Achteraf bleken daar burgers, onder wie vrouwen en kinderen te zitten, aldus de commandant.

Triest

Van Uhm: ''Uiteindelijk zijn we hier om de bevolking te helpen. Het is diep triest dat er mede door het optreden van de Taliban slachtoffers zijn. Dat geeft nog maar eens aan dat de tegenstander zich van god noch verbod iets aantrekt.'' ISAF praat nu met familie van de slachtoffers en met stamleiders om te kijken hoe de missie de gewonden en nabestaanden kan helpen.

De Nederlandse piloot heeft zich volgens de generaal aan de regels gehouden. ''De onderzoeken lopen nog. Maar aan de hand van de gegevens die we van de vlieger hebben, kunnen we zien dat hij zich aan alle procedures heeft gehouden.''

Dat was een hele geruststelling voor de vlieger, aldus de commandant, die de piloot heeft gesproken. De piloot blijft ook nog steeds inzetbaar.

Vooruitgang

Van Uhm was de afgelopen dagen op troepenbezoek in Afghanistan. Behalve de luchtmachtbasis in Kandahar bezocht hij de Nederlandse militairen in Kabul en in Uruzgan. ''Iedere keer als ik hier kom, zie ik vooruitgang.''