BOEKAREST - De regering van Roemenië is donderdag gevallen. Alle ministers van de Sociaal Democratische partij (PSD) stapten op uit protest tegen het ontslag van Dan Nica, een partijgenoot die minister van Binnenlandse Zaken was.

PSD-leider Mircea Geoana maakte het collectieve besluit van de ministers bekend.

Hij gaf de Roemeense president Traian Basescu de schuld van de politieke crisis in de oostelijke EU-lidstaat, die ook al zwaar wordt getroffen door de wereldwijde economische crisis.

Basescu stemde donderdagmorgen in met het ontslag van Nica, waartoe eerder was besloten door de Roemeense premier Emil Boc. Basescu benoemde Vasile Blaga als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

Campagneleider

Blaga is net als Boc lid van de liberaal-democratische partij PD-L, die tot donderdag een grote coalitie vormde met de PSD. Blaga is ook campagneleider namens PD-L in de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 22 november.

Basescu en de PD-L onderhouden een warme relatie. De sociaaldemocraten denken dat de formeel partijloze president en PD-L het op een akkoordje hebben gegooid. Basescu en Geoana gelden als de belangrijkste kanshebbers voor het hoogste ambt in Roemenië.

Bezuinigingen

De coalitie van PSD en PD-L vormde sinds december vorig jaar een regering. Van echte samenwerking was nooit sprake. De partijen gaven elkaar de schuld van de economische problemen en ze slaagden er niet in hoogst noodzakelijke bezuinigingen door te voeren. De PD-L zal de komende weken als minderheidsregering verdergaan.