WASHINGTON - De Verenigde Staten onderzoeken of Syrië de hand heeft in een spionagezaak op de militaire basis Guantánamo Bay waar honderden vermeende leden van al-Qaeda en de Taliban vastzitten. Dat heeft de hoge Amerikaanse generaal Peter Pace woensdag gezegd.

De aandacht van de Amerikaanse autoriteiten richten zich op een -jarige tolk, die in juli werd aangehouden. Hij stond op het moment van zijn arrestatie, op 23 juli, op het punt geheime informatie naar Syrië te brengen, aldus de aanklacht die woensdag openbaar werd.

180 briefjes

Volgens generaal Pace, vice-voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven, zou de vertaler onder meer namen en serienummers van gevangenen aan een Syriër willen doorgeven. Ook droeg hij op het moment van zijn arrestatie een laptop met 180 geheime elektronische briefjes van gevangenen bij zich.

Op de vraag of de Syrische overheid direct betrokken was bij spionage op de zwaar beveiligde basis op Cuba, kon Pace geen antwoord geven. "We weten het niet. We onderzoeken het." Volgens de aanklacht is er echter reden om aan te nemen dat de verdachte tolk de informatie zou gebruiken om "de Verenigde Staten schade toe te brengen of Syrië te bevoordelen".

Hoon

De Syrische minister van Informatie noemde de beschuldigingen in een reactie "ongegrond en onlogisch". "Hoe zou Syrië spionnen kunnnen hebben in Guantánamo? Is de CIA niet in staat om een betrouwbare vertaler te vinden?", zo vroeg minister Ahmad al-Hassan zich honend af.

De aanhouding van Ahmed al-Halabi werd dinsdag bekend. Hij is de tweede militair van de basis op Cuba die verdacht wordt van spionage. Zondag werd al bericht dat een legerimam van de basis twee weken geleden om dezelfde reden is gearresteerd. Deze aalmoezenier verbleef in het begin van de jaren negentig enige tijd in Syrië.

Verband

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is het niet duidelijk of er een verband is tussen beide arrestaties. Wel dienden Al-Halabi en de legerimam Yousef Yee in dezelfde periode op de basis.

De Verenigde Staten houden op Guantánamo Bay honderden vermeende al-Qaeda- en Talibanstrijders vast, die verdacht worden van terrorisme. Een belangrijk deel van de gevangenen komt uit Afghanistan. Tegen geen van de gedetineerden is tot dusver een aanklacht ingediend.