ROTTERDAM - "Als mensen me onderuit willen halen, moeten ze toch eerst de feiten goed op een rijtje hebben." Vooraanstaand Nederlands viroloog Ab Osterhaus reageert donderdag getergd op publicaties in het Financieele Dagblad.

Daarin wordt gesteld dat hij verder in opspraak is geraakt door zijn voorzitterschap van de internationale organisatie ESWI.

ESWI wordt medegefinancierd door de farmaceutische industrie. "Kennelijk is het jachtseizoen geopend", zegt Osterhaus.

Buiten alle proporties

Hij noemt het 'buiten alle proporties' om ESWI te verdenken van belangenverstrengeling met de vaccinindustrie.

"ESWI is een non-profit organisatie. In het bestuur zitten gerenommeerde influenzaspecialisten die dat werk belangeloos doen. Doel van ESWI is kennis over influenza te verspreiden, bijvoorbeeld in voormalig Oost-Europa waar mensen sterven omdat er geen vaccins zijn.''

''Farmaceutische bedrijven betalen inderdaad aan de stichting, maar hebben verder geen enkele zeggenschap over hoe het geld wordt besteed."

Vermenging van belangen

Ook vice-voorzitter Derrick Smith, professor aan de universiteit van Cambridge, ontkent dat er sprake is van vermenging van belangen.

''Ook de Wereldgezondheidsorganisatie is verbonden aan de ESWI. Zij zouden nooit toestaan dat bedrijven een rol zouden spelen in het beleid van de organisatie.''