AMSTERDAM - Het echtpaar Lahbib B. en Hanan S. stond in 2005 volledig onder controle van de wegens terrorisme veroordeelde Noureddine el F.

''Ik heb met El F. een psychopaat van dichtbij meegemaakt'', zei Lahbib woensdag tegen het Haagse gerechtshof, dat de zaken van hem en zijn vrouw in hoger beroep behandelt.

Lahbib B. en Hanan S. werden in maart van het vorig jaar veroordeeld tot drie jaar cel, omdat zij zouden hebben behoord tot de groep van Samir A. en Noureddine el F.

Die zijn veroordeeld tot respectievelijk negen en acht jaar cel. De groep heeft serieuze plannen gehad terroristische aanslagen te plegen op Nederlandse politici, oordeelde het gerechtshof in hun zaak.

Milde straffen

Lahbib en Hanan hebben volgens justitie hand- en spandiensten verleend aan A. en El F. Voor de rechtbank eiste het Openbaar Ministerie vorig jaar milde straffen tegen het paar, omdat het een ondergeschikte rol heeft gespeeld.

Bovendien hebben B. en S. openheid van zaken gegeven en uitvoerig verklaard over de terreurcel waarin zij naar eigen zeggen in werden gezogen.

De rechtbank vonniste echter aanzienlijk zwaarder dan geëist en legde beiden drie jaar cel op. Het echtpaar zit in een getuigenbeschermingsprogramma.

Onderschat

Woensdag viel op dat Noureddine el F. door B. en S. als aanmerkelijk gevaarlijker en griezeliger werd beschouwd dan Samir A. ''Ik denk dat El F. onderschat wordt'', verklaarde S. ''

Dat kleine mannetje heeft heel grote, gevaarlijke ideeën. Hij moet over alles de controle hebben. Op zeker moment had je niets meer te zeggen.''

Nourredine el F. werd in de zomer van 2005 op station Lelylaan in Amsterdam aangehouden met een geladen machinepistool.

Marionetten

De taak van het hof is uit te vinden of B. en S. inderdaad de marionetten zijn geweest die zij beweren te zijn geweest, of dat hun betrokkenheid bij het beramen van de aanslagen uit eigen vrije wil is voortgekomen.

De zaak wordt op 14 oktober voortgezet, onder meer met het requisitoir van de advocaat-generaal.