SCHIPHOL - De politierechter op Schiphol heeft woensdag de 19-jarige Ramsey B. uit Purmerend veroordeeld tot een boete van 150 euro, omdat hij mei vorig jaar in Purmerend met een laserpen op een politiehelikopter scheen.

Volgens de rechter heeft de man hierdoor het werk van de politie belemmerd.

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De rechter vond dat de man had kunnen weten dat het om een politiehelikopter ging, omdat politievluchten vaak in het donker worden uitgevoerd.

Door te schijnen met de laserpen nam hij het risico dat hij het werk van de politie belemmerde, aldus de rechter.

Ogen

De piloot kreeg het licht van de laserpen tot twee maal toe in zijn ogen. Hij wilde geen risico nemen en brak de vlucht af.

De politiemensen in de helikopter deden met een infraroodcamera onderzoek naar een hennepkwekerij.

Hoewel de piloot last had van branderige ogen, liep hij geen blijvende schade op. Dat kon ook niet, omdat de bewuste laserpen maar tot op een afstand van 20 meter schade aan de ogen kan veroorzaken. De helikopter vloog op een hoogte van 420 meter.

Lol

De verdachte, die niet bij de zitting aanwezig was, zei tegen de politie dat hij voor de lol met de laserpen had geschenen.

Veel kwaad kon dat niet, meende de man, omdat het om een klein lampje ging. Hij had niemand in gevaar willen brengen, verklaarde de man.

Fenomeen

De officier van justitie zei dat het beschijnen van vliegtuigen en helikopters een fenomeen lijkt te zijn. Volgens hem ging het in dit geval ''om kwajongenswerk, met zeer kwalijke gevolgen''.

''Jonge mensen moeten weten dat je kan worden vervolgd als je met een laserpen op een politiehelikopter schijnt.''