STOCKHOLM - De Zweedse politie heeft woensdagochtend een nieuwe verdachte aangehouden in verband met de moord op minister Anna Lindh van Buitenlandse Zaken, twee weken geleden. De man die sinds anderhalve week vast zat op verdenking van de moord is woensdag op vrije voeten gesteld. Dit hebben de leider van het onderzoek naar de moord en officier van justitie Agneta Blidberg woensdagmiddag meegedeeld op een persconferentie.

De nieuwe verdachte is volgens onderzoeksleider Leif Jennekvist "niet geheel ongelijk" aan de man die de bewakingscamera's van het warenhuis NK in de periode vlak voor de moord hadden geregistreerd. De arrestant is volgens hem een van de vijf mannen die de politie al vrij snel na de moord als mogelijkedader op het oog had.

Volgens een bron van de internetsite van de boulevardkrant Expressen heeft de politie de nieuwe arrestant de afgelopen dagen constant in de gaten gehouden. De nu aangehouden verdachte en de woensdagochtend vrijgelaten man hebben volgens de politie niets met elkaar te maken.

Het Zweedse persbureau TT citeerde een hogere functionaris uit het onderzoeksream met de zin: "Wij zijn er zeker van dat we nu de goede hebben."

Over de verdachte wilden de politie en Blidberg niet veel zeggen, behalve dat hij voorkomt in het politieregister. Blidberg zei dat zij een verzoek zal indienen om de man in voorlopige hechtenis te nemen wegens 'waarschijnlijke verdenking'. Dat is volgens het Zweedse recht de zwaarste van twee mogelijkheden. Tegen de nu vrijgelaten man werd de term 'voldoende verdenking' gebruikt.

Ingewijden denken dat dat een aanwijzing is dat de politie waarschijnlijk over technische bewijzen beschikt, zoals DNA- en bloedanalyses die de verdachte in verband kunnen brengen met het misdrijf. Kort na de aanslag op Lindh vond de politie met moordwapen en enkele kledingstukken die aan de dader zouden hebben toebehoord.

TT meldde dinsdag reeds op basis van bronnen bij de politie dat er onvoldoende bewijsmateriaal was om Per Olof Svensson nog langer vast te houden. De politie arresteerde de 35-jarige Svensson een week geleden op basis van getuigenverklaringen en beelden van de bewakingscamera's in het warenhuis, waar Lindh werd neergestoken. De openbaar aanklager zegt dat er tegen hem geen verdenking meer bestaat.

De advocaat van Svensson zei dat zijn cliënt "ongelooflijk opgelucht" is nu hij is vrijgelaten en niet meer wordt verdacht van de moord op de populaire bewindsvrouw. Volgens raadsman Gunnar Falk zal Svensson vermoedelijk financiële compensatie gaan eisen voor de tijd dat hij is vastgehouden door de politie.