AMSTERDAM - De drukte op de snelwegen in de ochtend- en avondspits blijft afnemen. Over het hele jaar daalde de filedruk met 14 procent. Dat meldt de ANWB woensdag op basis van haar file-informatie. In de weekenden staan er wel meer files dan vorig jaar.

Vooral in de avondspits was het met een afname van 25 procent aanzienlijk minder druk dan vorig jaar. Dat was goed te merken in met name de vrijdagavondspits.

Vrijdagmiddag is er meer ruimte voor personenauto's, vermoedelijk zijn er dan minder bedrijfsbusjes en vrachtwagens op de weg dan voorheen.

Op dinsdag was de afgenomen drukte voor automobilisten minder voelbaar, dat blijft de drukste dag van de week.

Economische achteruitgang

Volgens een woordvoerder van de ANWB staat de afgenomen filedruk in verband met de economische achteruitgang. "Deze trend zien we sinds oktober vorig jaar. Er is minder zakenverkeer. Minder vrachtwagens, minder bestelbussen", aldus de zegsman tegenover NU.nl

Verkeerschaos

De drukste spits werd genoteerd op 22 september. Bij Amsterdam ontstond een verkeerschaos nadat een buis van de Coentunnel dicht bleef. Tijdens nachtelijke werkzaamheden was er slib in de tunnel gestroomd. Er stond in totaal 333 kilometer file.