JAKARTA - Het dodental als gevolg van de aardbeving uit de kust van Sumatra woensdag is opgelopen tot meer dan honderd.

Dit heeft een functionaris van de Indonesische rampenbestrijding donderdag (plaatselijke tijd) gezegd op gezag van hulpverleners in het getroffen gebied.

''Het ziekenhuis in de havenstad Padang is ingestort en duizenden mensen zijn bedolven onder het puin van ingestorte gebouwen'', zei het hoofd van het rampencentrum van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid.

De beving veroorzaakte grote paniek onder de 900.000 inwoners van Padang. Geologen waarschuwen al langer voor de dreiging van aardbevingen bij de hoofdstad van de provincie West-Sumatra.

Ooggetuige

''Honderden huizen zijn beschadigd'', verklaarde een ooggetuige. ''Er woedden een paar branden, bruggen zijn afgebroken en er heerst extreme paniek. Waterleidingen zijn kapot, waardoor gebieden onder water lopen.''

De elektriciteit is afgesloten, het telefoonnetwerk ligt plat, de luchthaven is gesloten. Ook scholen zijn ingestort. Een aardverschuiving heeft huizen bedolven.

Angst

''Ik kan nog geen doden zien, alleen ingestorte gebouwen, sommige helemaal, andere gedeeltelijk'', aldus de ooggetuige.

Mensen durven niet meer naar binnen te gaan uit angst voor vloedgolven en nabevingen. Er is nog geen hulp aangekomen.

''Ik zie kleine kinderen met dekens rondlopen. Mensen zoeken naar familieleden, maar het is donker en alle lichten zijn uit.''

Beving

De beving had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter, volgens meldingen van deskundigen.

Het epicentrum van de beving lag 50 kilometer ten noordwesten van Padang, voor de westkust van Sumatra. Een 'tsunamiwatch' die kort na de beving was gegeven, is alweer ingetrokken.

Epicentrum

Het epicentrum van de beving lag op meer dan 80 kilometer diepte, te diep om vloedgolven op de zee erboven aan te jagen, aldus een woordvoerder van het Koninklijke Nederlandse Meteorologische Instituut (KNMI).

''Padang ligt direct voor een gebied waar de kans op een zware aardbeving met bijvoorbeeld een potentiële kracht van 8,9 op de schaal van Richter het grootst is'', voorspelde Danny Hilman Natawidjaja, geoloog bij het Indonesisch Wetenschappelijk Instituut, nog in februari.

''De hele stad kan verdrinken'' in een tsunami die zou ontstaan door een beving met een dergelijke kracht, aldus de deskundige.

Jakarta

De aardbeving werd ook gevoeld in de Indonesische hoofdstad Jakarta op het naburige eiland Java.

Ook in de buurlanden Singapore en Maleisië liepen na de aardschokken bezorgde mensen de straat op.

Vulkanen

Op Sumatra liggen twee grote vulkanen: Talang en Tandikat. Seismologen vrezen dat de aardbeving tot vulkaanuitbarstingen kan leiden. Op Sumatra, een van de grootste eilanden ter wereld, leven meer dan veertig miljoen mensen.

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn geen meldingen binnengekomen over Nederlandse slachtoffers, aldus een woordvoerder van het departement. 

Video van de aardbeving op Sumatra.