DEN HAAG - De Tweede Kamer laat een commissie met drie onafhankelijke deskundigen van buiten het parlement uitzoeken wie in aanloop naar Prinsjesdag de begrotingsstukken voor volgend jaar naar de media heeft gelekt.

De commissie moet binnen enkele weken proberen te achterhalen waar de lekken zaten en adviseren hoe de Kamer voortaan moet omgaan met vertrouwelijke stukken.

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet maakte dat woensdag bekend nadat het bestuur van het parlement zich had gebogen over de gebeurtenissen rond de embargoregeling voor Prinsjesdag.

'Ik vind het ontzettend vervelend dat een lid van de Kamer, en ook anderen, de afspraken geschonden hebben'', zei Verbeet. Ze waarschuwde dat de geloofwaardigheid van de Kamer in het geding is.

Tang

PvdA-Kamerlid Paul Tang heeft daags voor Prinsjesdag moeten bekennen dat hij geheime begrotingscijfers voor 2010 aan RTL Nieuws had gegeven.

Tang moest daarop van zijn fractie voor een maand zijn woordvoerderschap over het beleidsterrein financiën afstaan.

Vermoeden

Verbeet heeft echter een ''sterk vermoeden'' dat het PvdA-Kamerlid niet het enige lek was, omdat in de weken voorafgaand aan Prinsjesdag al verschillende onderdelen van de begroting voor 2010 in de media kwamen.

De Kamer wil daarom een breed onderzoek instellen. Daaruit moet, voor zover het lukt, duidelijk worden waar de andere lekken zaten.

Feitenonderzoek

Daarnaast moet de commissie via feitenonderzoek duidelijk krijgen hoe de begrotingsstukken in de week voor Prinsjesdag zijn verspreid binnen de Kamerfracties en of mensen die lekten een strafwet hebben overtreden.

Ook vraagt het bestuur van de Kamer adviezen om problemen met lekken in de toekomst te voorkomen.

Politie

Kamervoorzitter Verbeet liet weten dat de rijksrecherche vooralsnog niet wordt ingeschakeld, omdat ''het toelaten van politie in het parlement een enorme stap is''.

''Daar ben ik nog niet aan toe.'' Ze sluit echter niet uit dat de rijksrecherche op een later ogenblik alsnog wordt ingezet.

Tot teleurstelling van Verbeet hebben het kabinet en de Eerste Kamer geen behoefte aan een gezamenlijk onderzoek.