ROTTERDAM - Viroloog Ab Osterhaus ontkent dat hij voordeel heeft aan de Mexicaanse griep. ''Ik word er niet beter van.''

'' Een dag in de week werkt hij bij ViroClinics in Rotterdam, een bedrijf van het Erasmus MC dat onderzoek doet naar medicijnen tegen virussen. Hij bezit een deel van de aandelen. De andere dagen werkt hij als hoogleraar bij het Erasmus MC.

Hij doet niets geheims en niets dat niet mag, zo maakt de viroloog duidelijk. Overheden en universiteiten kunnen immers niet zelf medicijnen op de markt brengen, zegt hij.

Al het geld dat het bedrijf met de samenwerking met de farmaceutische industrie verdient, komt volgens hem ten goede aan wetenschappelijk onderzoek.

''Als ik iets zou doen dat niet kan, dan was ik geen adviseur bij toonaangevende organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.''

Adviseur

Het is niet de eerste keer dat deze discussie over Osterhaus oplaait. Osterhaus is een belangrijke adviseur van de regering voor de aanpak van de Mexicaanse griep. Het kabinet besloot eerder 34 miljoen vaccins in te slaan om iedere Nederlander twee maal te kunnen inenten tegen deze griep.

Wanneer de Tweede Kamer een spoeddebat met minister Ab Klink (Volksgezondheid) over de kwestie houdt, is nog onbekend.