WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag verklaard dat een ''grote ramp'' Amerikaans Samoa in het zuidelijk deel van de Grote Oceaan heeft getroffen.

Het Amerikaans deel van Samoa is samen met het westelijker gelegen en onafhankelijke deel van de eilandengroep getroffen door een tsunami (video).

Door het tot de Verenigde Staten behorende deel van Samoa tot rampgebied te verklaren komt er ruimte voor federale hulpgelden om manschappen en materiaal naar het afgelegen gebied te sturen.

Rampenbestrijding

Medewerkers van de Amerikaanse rampenbestrijdingsdienst FEMA zijn naar de eilanden gestuurd om de situatie te beoordelen.

Het dodental als gevolg van het natuurgeweld is woensdag opgelopen tot 36 en zal naar verwachting veel verder stijgen, meldden functionarissen.

Gewonden

Op het Amerikaanse deel zijn de meeste doden gevallen: 22. Er zijn al berichten over in totaal meer dan honderd doden. Lokale media meldden ook dat er zeker honderd gewonden en tientallen vermisten zijn.

De tsunami ontstond door een zeebeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag circa 200 kilometer ten zuiden van de eilanden.

Tsunami treft Samoa-eilanden