CONAKRY - De militaire junta op Guinee heeft twee dagen van nationale rouw afgekondigd vanwege de tientallen mensen die zijn omgekomen na het neerslaan van een betoging van de oppositie door het leger.

''Ik kondig nationale rouw op woensdag en donderdag af'', zei juntaleider Moussa Dadis Camara op de nationale televisie. Hij zei dat grote bijeenkomsten die subversief van aard zijn verboden.

Militairen openden maandag in de hoofdstad Conakry het vuur op betogers. Ongeveer 50.000 mensen namen maandag deel aan de betoging tegen Camara. Die kwam vorig jaar aan de macht door een coup.

Tegen zijn belofte in zou hij in januari willen meedoen aan de presidentsverkiezingen in het West-Afrikaanse land. Camara zegt dat niet in zijn opdracht is geschoten.

Stadion

Volgens ooggetuigen, oppositieleden en mensenrechtenorganisaties demonstreerden zo'n 50.000 mensen in een stadion tegen Camara. Ze zaten daar als ratten in de val toen politietroepen op de menigte begonnen te schieten.

Verkrachtingen

Het geweld heeft zich daarna verplaatst naar de rest van de stad. Veiligheidstroepen zouden zich op grote schaal schuldig maken aan verkrachtingen en plunderingen.

''Militairen trekken de buitenwijken in, stelen spullen en verkrachten vrouwen'', zei een woordvoerder van een plaatselijke mensenrechtenorganisatie maandag.

De oppositie wil ondanks het bloedbad gewoon doorgaan met betogen. "We hebben gevochten voor verandering; we kunnen ons nu niet terugtrekken'', aldus oppositieleider Alpha Conde".

Bekijk beelden van de situatie op Zie.nl