HILVERSUM - De politie is bij het uit de hand gelopen strandfeest in Hoek van Holland ten onrechte uitgegaan van 15.000 bezoekers.

De organisatie van het feest had in mei al laten weten dat er 28.000 mensen zouden komen. De politie heeft het draaiboek daar niet op aangepast.

Zij had minstens tweehonderd agenten moeten inzetten, in plaats van de zeventig die er waren.

ANPV

Dat zei Walter Welting van de politievakbond ANPV dinsdag in tv-programma NOVA. Volgens Welting heeft de korpsleiding zich niet goed op het evenement voorbereid.

Hij hekelde het feit dat de korpsleiding de verantwoordelijkheid neerlegt bij ''het lagere echelon en de collega's die ter plaatse zijn geweest.''

Daar hoort deze niet thuis, vindt Welting. ''De leiding, de korpsleiding, inclusief de burgemeester, is in dit verhaal verantwoordelijk.''

Brandweer

De brandweer en de geneeskundige ondersteuning hielden wel rekening met 28.000 bezoekers.

Het is onduidelijk waarom de politie het verwachte bezoekersaantal niet heeft bijgesteld.

Draaiboek

NOVA beschikt over het draaiboek van de politie Rotterdam-Rijnmond. Daarin staat onder meer dat de handhaving van de orde op en rond het festivalterrein primair de verantwoordelijkheid is van de organisator.

Welting vindt dat de festivalorganisatie ''te autonoom'' is bij de beveiliging van een dergelijk evenement en dat de politie te veel een bijrol heeft.