AMSTERDAM - De PVV'ers uit de Tweede Kamer zullen nooit meer te vinden zijn aan de bar van sociëteit Nieuwspoort.

Dat verklaarde fractievoorzitter Geert Wilders dinsdag. "Het levert alleen maar ellende op."

Vorige week raakte Wilders' fractiegenoot Hero Brinkman in opspraak omdat hij in de Haagse ontmoetingsplek voor journalisten, politici en voorlichters rond sluitingstijd een barmedewerker zou hebben geslagen nadat die Brinkman geen bestelling meer wilde inschenken.

Drankprobleem

Het is gebruikelijk dat wat er in de besloten sociëteit gebeurt niet naar buiten komt, maar twee landelijke ochtendbladen maakten gewag van het incident.

Brinkman bood hierop zijn verontschuldigingen, maar ontkende dat hij de barman zou hebben geslagen. Wel erkende Brinkman dat hij een drankprobleem heeft.

Volgens Wilders heeft het allemaal geen gevolgen voor het functioneren van zijn fractiegenoot. "Hij is absoluut geloofwaardig." Met de verklaring van Brinkman is de zaak afgedaan.

Afkeur

Brinkman is zijn drankprobleem inmiddels voortvarend te lijf gegaan, melde de PVV-leider. "Hij drinkt helemaal niets meer."

De fractie heeft besloten om zich nooit meer te laten zien in Nieuwspoort. "Er zal nooit meer een PVV'er aan de bar van Nieuwspoort te vinden zijn", verklaarde Wilders, die zijn afkeur voor de sociëteit niet onder stoelen of banken steekt.

"Ik heb het zelf nooit op die verschrikkelijke sociëteit gehad." Het wordt bevolkt door 'allemaal verschrikkelijke journalisten' die het niet goed voor hebben met de PVV. "Daar zitten niet onze vrienden."