STOCKHOLM - De Zweedse politie heeft de aanvankelijke verdachte van de moord op minister Anna Lindh van Buitenlandse Zaken vrijgelaten. Er is woensdagochtend een andere verdachte gearresteerd, deelde de leider van het onderzoek naar de moord woensdagmiddag mee op een persconferentie.

De nieuwe verdachte is volgens onderzoeksleider Leif Jennekvist "niet geheel ongelijk" aan de man die de bewakingscamera's van het warenhuis NK in de periode vlak voor de moord hadden geregistreerd.

De arrestant is een van de vijf mannen die de politie al vrij snel na de moord als mogelijke dader op het oog had. De nu vrijgelaten verdachte en de woensdagochtend aangehouden man hebben volgens de politie niets met elkaar te maken.

Verdachte

Over de verdachte wilde de politie verder niet veel zeggen, behalve dat hij voorkomt in het politieregister. Uit de woorden van hoofdaanklager Agneta Blidberg viel op te maken dat de politie beschikt over belastende feiten tegen de man.

Zij zei dat zij een verzoek zal indienen om de man in voorlopige hechtenis te nemen wegens 'waarschijnlijke verdenking'. Dat is volgens het Zweedse recht de zwaarste van twee mogelijkheden. Tegen de nu vrijgelaten man werd de term 'voldoende verdenking' gebruikt.

Bewijzen

Het Zweedse persbureau TT meldde dinsdag reeds op basis van bronnen bij de politie dat er onvoldoende bewijsmateriaal was om Per Olof Svensson nog langer vast te houden. De politie arresteerde de 35-jarige Svensson een week geleden op basis van getuigenverklaringen en beelden van de bewakingscamera's in het warenhuis, waar Lindh werd neergestoken. De openbaar aanklager zegt dat er tegen hem geen verdenking meer bestaat.

DNA

De vraag of de politie inmiddels beschikt over technisch bewijsmateriaal als DNA-sporen van het moordwapen - een mes - of kledingstukken van slachtoffer en dader is nog niet beantwoord.