AMSTERDAM - De Nederlandse Politiebond (NPB) noemt het wrang dat vijf agenten die hebben geschoten bij de rellen in Hoek van Holland, worden aangemerkt als verdachten. Dat zegt voorzitter Han Busker op Radio 1 in een reactie op berichten daarover.

Waar de vijf precies van worden verdacht is niet bekendgemaakt.

Volgens Busker is het moeilijk te verteren dat de agenten nu worden verdacht van iets terwijl veel relschoppers nog rondlopen. "Die hebben zich gedragen als beesten en zijn nog op vrije voeten."

Het is onduidelijk of de verdachte agenten betrokken waren bij de dood van de 19-jarige Rotterdammer die tijdens de rellen op het strandfeest Sunset Grooves dodelijk werd getroffen door politiekogels. Eerder werd bekendgemaakt dat in totaal 21 agenten schoten hebben gelost. Zes anderen raakten gewond.

Er worden ook zes mogelijke hooligans verdacht voor betrokkenheid bij de rellen. Er zijn al meerdere aanhoudingen verricht.

Verkeerd beeld

De ondernemingsraad van de Rotterdamse politie vindt de berichten over de verdenking van de agenten een verkeerd beeld geven. In de gemeenteraad werd volgens Gerard Faas een update gegeven over de zaak. Daarbij werd gezegd dat vijf agenten verdacht worden.

Volgens de ondernemingsraad is het een 'logisch gevolg' dat de agenten worden verdacht. Faas benadrukt dat de procedures zo zijn dat achteraf altijd wordt getoetst of er terecht is geschoten. "Ik denk dat de bonden anders zouden reageren als ze zouden weten of het werkt."

Voordelen

De verdenking heeft volgens Faas voordelen voor de betrokken agenten. Door de verdenking genieten ze namelijk bepaalde rechten die getuigen bij een verhoor niet hebben. Zo mogen ze nu zwijgen en mag hun advocaat bij een verhoor aanwezig zijn.

Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam noemt het ''buitengewoon zuur'' dat vijf agenten van zijn politiekorps als verdacht worden beschouwd in verband met de strandrellen in Hoek van Holland. ''Maar dat past in ons rechtstelsel.''

Aboutaleb maakte dinsdag bekend dat de politie inmidddels een zevende verdachte heeft opgepakt, een 22-jarige man uit Krimpen aan den IJssel.