AMSTERDAM - Spoorbeheerder ProRail eist dat goederenvervoerders extra veiligheidsmaatregelen nemen. Anders gaat het spoor voor hen op slot.

Dat zei Bert Klerk, president-directeur van het bedrijf, dinsdag in de Volkskrant.

Klerk geeft de sector tot 1 januari 2010 de tijd om orde op zaken te stellen.

''We hebben te maken met een zeer ernstige situatie: vier ongelukken met goederenvervoerders in een jaar tijd, die allemaal op een ramp hadden kunnen uitlopen. Er moet heel snel iets gebeuren, anders plant ik de rode vlag voor ze op het spoor.''

Strenger

De bestuurder wil dat de inspectie van Verkeer en Waterstaat veel strenger en intensiever gaat controleren op de kwaliteit van het materieel waarmee goederenvervoerders over het spoor rijden.

''Alleen recent goedgekeurd materieel mag nog op het spoor komen. Nu kan hier van alles rondrijden.''

Oorzaak

Naast het treinongeval in Barendrecht van vorige week, waardoor een machinist om het leven kwam, gebeurden het afgelopen jaar ook ongelukken met goederentreinen in Venlo, Vleuten en Amsterdam-Muiderpoort.

Vervoerdersorganisatie EVO laat weten eerst de uitkomst van de onderzoeken naar de vier ongevallen af te wachten voordat ze een uitspraak doet over de staat van het materieel. ''Misschien blijkt de oorzaak wel ergens anders te liggen'', aldus een woordvoerder.