DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf politieagenten als verdachte aangemerkt in verband met de strandrellen in Hoek van Holland waarbij een dode en meerdere gewonden vielen.

Dat heeft het OM dinsdag laten weten.

Waarvan de agenten precies verdacht worden en wat hun rol was bij de ongeregeldheden, kon de zegsman niet zeggen.

Het vijftal wordt niet per se in verband gebracht met de dood van de 19-jarige Rotterdammer.

Naast de vijf dienders waren al zes festivalbezoekers aangemerkt als verdachte.

Heel vervelend

Eerder bleek dat in totaal 21 agenten geschoten hebben toen het dancefeest, dat op 22 augustus werd gehouden, uit de hand liep.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP vindt het heel vervelend voor de betrokken politiemensen, dat zij als verdachte zijn bestempeld.

''Er lopen nog veel hooligans vrij, terwijl er wel alvast vijf agenten als verdachte zijn aangemerkt'', constateert hij. Toch vindt Van de Kamp het wel kloppen, omdat de vijf politiemensen als verdachten meer rechten hebben.

Rechtsbescherming

Van de Kamp: ''Daardoor krijgen ze een betere rechtsbescherming.'' Een justitieel onderzoek is in zijn ogen voor hen niet te vermijden, omdat ze bij een geweldsincident betrokken zijn geweest.

De voorman van de ACP benadrukt dat justitie het onderzoek wel snel moet afronden, zodat de verdachtenstatus niet lang boven de hoofden van de agenten blijft hangen. ''Wij gaan er vanuit dat ze vanwege noodweer uiteindelijk niet zullen worden vervolgd.''

Maatregelen

Voor de hogere politiefunctionarissen die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de te krappe bezetting op het totaal uit de hand gelopen strandfeest, ligt dat anders.

Hun rol wordt net als alle andere factoren van de rellen op het strand van Hoek van Holland door het COT (instituut voor veiligheids- en crisismanagement) onderzocht.

Eventuele maatregelen tegen hen zullen naar verwachting meer op het disciplinaire dan op het strafrechtelijke vlak liggen.

Wrang

Voorzitter Han Busker van politiebond NPB vindt het ''buitengewoon wrang'' dat de vijf al als verdachte zijn aangemerkt terwijl er nog ''tientallen hooligans die verantwoordelijk voor het drama zijn, vrij rondlopen.''

''Natuurlijk vinden we dat een politieagent zich ook altijd moet verantwoorden, maar de politie heeft het geweldsmonopolie en is in een aantal situaties gerechtigd om te schieten.

Dan hoef je iemand niet per definitie als verdachte aan te merken.''

Verdachtenstatus

Als er vraagtekens bij een optreden van een agent ontstaan, is het wel goed dat deze politiefunctionaris dan ook de verdachtenstatus krijgt, waardoor hij extra rechtsbescherming heeft, meent Busker.

''Hoe dat in dit geval is, weet ik niet. Ik ken de stand van zaken in het onderzoek niet.''