DEN HAAG - De bonusregeling van topman Gerrit Zalm van ABN Amro roept in de Tweede Kamer veel vragen op. GroenLinks, SP en D66, maar ook coalitiepartijen PvdA en CDA willen van minister Wouter Bos (Financiën) meer duidelijkheid over deze regeling.

Aanleiding is een uitzending van RTL Nieuws maandag.

Daarin wordt gesuggereerd dat Zalm een hogere bonus krijgt dan is afgesproken en dat hij er ook al eerder voor in aanmerking komt dan de Kamer wist. Zalm krijgt maximaal 50 procent van zijn jaarsalaris.

Niet alle Kamerleden realiseerden zich dat dit per jaar is. Bovendien is er onduidelijkheid over de voorwaarden waaronder hij het geld krijgt: moet hij met de verkoop van de bank 23,3 miljard of 19,3 miljard euro voor de Nederlandse Staat terugverdienen?

Gehakketak

Het CDA vindt dat Bos daar uitleg over moet geven om van al het 'gehakketak' over cijfers af te zijn.

''Ik wil zeker weten wanneer de teller begint te tikken'', aldus CDA-Kamerlid Frans de Nerée. Ook de PvdA wil opheldering.

Volgens het ministerie van Financiën is er geen misinformatie en is duidelijk hoe de bonus tot stand is gekomen. De hoofdrolspeler zelf wilde er maandag in een reactie niet veel over kwijt.

Beloningsregels

''De beloningsregels zoals die met mij zijn afgesproken, vallen ruim binnen de code van banken'', zei Zalm maandag tijdens een bijeenkomst in de Amsterdamse beurs. Hij zei daarmee te doelen op nieuwe afspraken binnen de sector dat de variabele beloning maximaal 100 procent mag bedragen van het vaste salaris.

Meer commentaar wilde hij niet geven. ''Ik laat dit verder over aan de communicatie tussen de minister van Financiën en de Kamer'', aldus Zalm.