ARNHEM - Enkele tientallen actievoerders van Greenpeace hebben dinsdag het kantoor van energiebedrijf Essent in Arnhem bezet uit protest tegen de kerncentrale in Borssele. Volgens Greenpeace doet mede-eigenaar Essent er alles aan de kerncentrale open te houden.

Exploitant EPZ van de kerncentrale is in conflict met de Staat over afspraken die zijn gemaakt over de sluiting van Borssele in 2004. EPZ weerspreekt dat er dergelijke afspraken zijn.

In Den Bosch dient vrijdag een rechtzaak over de kwestie, waarbij onder meer oud-minister van Economische Zaken H. Wijers als getuige optreedt. Wijers zou als minister afspraken hebben gemaakt met de centrale over sluiting.

Kerncentrale

Volgens Greenpeace was de actie in Arnhem bedoeld om Essent te bewegen de kerncentrale alsnog volgens afspraak te sluiten. De politie verwijderde de 47 activisten na enkele uren uit het gebouw, maar verrichtte geen arrestaties. Essent liet weten dat sluiting van de centrale nu niet aan de orde is. Volgens de energiemaatschappij moet de overheid eerst met een schadeloosstelling over de brug komen, alvorens Borssele dicht kan.