AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat een gebiedsverbod invoeren voor drugsdealers in het stadsdeel Zuidoost. Als zij op straat worden betrapt terwijl ze in verdovende middelen handelen, mogen ze drie maanden niet meer in de buurt komen.

Doen ze dat wel, dan moeten ze voor de rechter verschijnen. De maatregel gaat 1 oktober in.

Volgens een gemeentewoordvoerder is dit een van de uitkomsten van topoverleg dat maandagavond plaatshad tussen burgemeester Job Cohen, stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet, politie en justitie.

Zij kwamen bij elkaar om te praten over het grote aantal schietpartijen in Zuidoost. Een deel daarvan hangt samen met de handel in drugs.

Fouilleren

De politie gaat verder vaker 's ochtends vroeg, 's avonds laat en midden in de nacht preventief fouilleren. Nu gebeurt dat nog vooral overdag.

Ook moeten er zogeheten buurtveiligheidsteams komen. Daarin zitten onder meer politieagenten en toezichthouders. Zij moeten erop toezien dat de veiligheid in een bepaalde buurt verbetert.

Verder wil de gemeente met een persoonsgerichte aanpak voor bekende veroorzakers van overlast komen.

Leerplichtambtenaren

Politie, justitie en leerplichtambtenaren moeten deze personen goed in de gaten houden. Zodra ze iets doen wat niet mag, moeten ze worden aangepakt.

Sinds begin dit jaar waren er 22 schietpartijen in Amsterdam-Zuidoost. Daarbij vielen drie doden, onder wie een 15-jarige jongen.