AMSTERDAM - De verdachten die in het liquidatieproces voor de dubbele moord aan de Ouderkerkerplas terechtstaan zijn Jesse R. en Mohamed R.

De vervolging van een derde verdachte, Raymond V., is gestaakt, omdat hij zich in de laatste fase van een slopende ziekte bevindt.

Zowel Jesse als Mohamed ontkennen iets met de liquidatie van Djordje Ilic en Samir Hadziselimovic te maken te hebben.

Gerichte vragen van de rechtbank of het Openbaar Ministerie gaan zij echter uit de weg - hun proceshouding bestaat overwegend uit een beroep op hun zwijgrecht.

Bekentenis

Raymond V. heeft na zijn arrestatie in 2007 een bekentenis afgelegd, die erop neerkwam dat hij de dubbele moord alleen heeft gepleegd. Justitie hecht weinig tot geen waarde aan die lezing van de feiten en gaat er vanuit dat de liquidaties door meer dan één dader zijn gepleegd.

Het verhoor van getuige Malika N., destijds de vriendin van Raymond V., wordt dinsdag voortgezet.

Gelachen

Zij zegt dat zij de drie verdachten kort na de moord op Samir Hadziselimovic en Djordje Ilic over het misdrijf heeft horen praten. Daarbij zou volop zijn gelachen en duidelijk zijn geworden dat Samir heeft gesmeekt om zijn leven.

Ilic en Hadziselimovic behoorden niet tot de zogeheten Joego-maffia, die ook begin jaren negentig actief was in de Nederlandse onderwereld.