ARNHEM - De ontvoering van een 7-jarig meisje uit Ede in april van dit jaar was bedoeld om losgeld te krijgen. Dat stelt de advocaat van een van de twee verdachten, de 28-jarige K.M. uit Amersfoort.

Volgens de advocaat had zijn cliënt M. part noch deel aan enig seksueel misbruik waarvoor het Openbaar Ministerie M. en medeverdachte L.S. vervolgt.

Dat zei hij maandag tijdens een zogenoemde regiezitting van de rechtbank in Arnhem.

Het Edese meisje werd op 7 april in een auto getrokken vlak bij haar huis. De politie vond haar de volgende dag terug op een camping in het Zuid-Hollandse Brielle.

De advocaat van de Amersfoorter vroeg de rechtbank om twee getuigen en de medeverdachte als getuige te horen.

Motief

Zij zouden kunnen bevestigen dat losgeld het motief voor de ontvoering was. De rechtbank stemde daarmee in. Ook wordt in de zaak een gedragsdeskundige gehoord over de verklaringen die het meisje direct na haar bevrijding heeft afgelegd.

Een van de verdachten is eerder veroordeeld wegens seksueel misbruik van het dochtertje van zijn toenmalige vriendin. Dat misbruik legde de man vast op foto's.

Behalve van de ontvoering en het medeplegen van seksueel misbruik worden de twee ook verdacht van een serie overvallen in onder meer de regio Utrecht, rond Barneveld en bij Loenen.