AMSTERDAM - De landelijke politiek lijkt er voorstander van te zijn om een vrouw die haar boerka niet uit wil doen om werk te krijgen, geen uitkering te verschaffen. Dit naar aanleiding van een voorstel van burgemeester Job Cohen van Amsterdam.

Cohen deed dit voorstel maandag in een interview in dagblad Trouw

In 2007 floot de rechtbank in Amsterdam de gemeente Diemen terug toen die de bijstandsuitkering van een vrouw met boerka introk. In een reactie daarop nam de Tweede Kamer een motie aan die het korten op de bijstandsuitkering van boerkadragers mogelijk moest maken.

Een motie om de uitkering helemaal in te trekken, haalde het niet. PVV, VVD en SP waren toen voor.

CDA

Het CDA liet maandag echter weten zich wel te kunnen vinden in de ideeën van Cohen. Ook de PvdA blijkt inmiddels voorstander: eerst korten en dan stoppen.

Jeroen Dijsselbloem ziet overeenkomsten met iemand met 'veertien piercings in het gezicht'.

''Allemaal prima, maar dan ook geen uitkering.'' Naar het zich laat aanzien zou een dergelijke motie nu dus wel een meerderheid halen.

'Verschrikkelijk'

In het interview met Trouw zei Cohen het 'verschrikkelijk' te vinden om een vrouw in een boerka te zien lopen. "Maar of ik het al dan niet leuk vind, is geen criterium om het te verbieden'', beklemtoont Cohen.

In situaties waar contact met andere mensen nodig is, zoals op school of op het werk, ligt de situatie volgens de burgemeester echter anders.

''Ik ben het ermee eens dat als je geen werk kan vinden door die boerka, je dan ook niet langs moet komen om een uitkering aan te vragen.''

Uiterlijk

Een gemeentewoordvoerster benadrukte maandag dat de Amsterdam mensen met een uitkering al jaren kan vragen hun uiterlijk aan te passen, als dat hun kansen op de arbeidsmarkt in de weg staat.

Dat geldt ook voor bijvoorbeeld personen met een piercing. De sociale dienst in de hoofdstad heeft overigens nog nooit een boerkadraagster een uitkering hoeven te weigeren.