HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) mag doorgaan met de vervolging van de AIVD-medewerkster die wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag bepaald.

Of zij en haar medeverdachte in voorarrest moeten blijven, beslist de rechtbank dinsdag.

Inez Weski, de advocaat van de verdachte AIVD'ster, vroeg de rechtbank eerder op de dag de strafzaak tegen haar cliënt te stoppen. Volgens Weski heeft de inlichtingendienst AIVD zelf een onderzoek gedaan dat niet controleerbaar is.

Dat is ook de reden dat de dienst zelf geen opsporingsonderzoek mag doen, laat staan tegen een eigen werkneemster. Dan komt volgens de raadsvrouw ook de objectiviteit nog eens in het geding.

Toch hebben politie en justitie daar volgens haar gebruik van gemaakt in hun eigen onderzoek. Daarom hebben ze het recht verspeeld om de AIVD-medewerkster te vervolgen, stelt Weski. De AIVD'ster kan zich door deze werkwijze namelijk niet meer goed verdedigen.

Geïnfecteerd

Het onderzoek is volgens Weski zwaar 'geïnfecteerd' door het niet te controleren onderzoek van de geheime dienst. Daarom is het onherstelbaar beschadigd.

De rechtbank is van oordeel dat veel dingen die nu nog onduidelijk zijn, wel degelijk nog kunnen worden onderzocht. Daarom is er geen reden om de zaak te stoppen.

De cliënte van Weski en haar partner, een oud-medewerker van de AIVD, werden in juni gearresteerd. Zij worden ervan verdacht staatsgeheime informatie aan Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf te hebben gelekt.

Klakkeloos

Op basis daarvan baseerde de krant volgens het Openbaar Ministerie (OM) onder meer het artikel 'AIVD faalde rond Irak' op 28 maart. De krant schreef dat de dienst het kabinet op het verkeerde been had gezet in de aanloop naar de oorlog tegen Irak door 'klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten' te hebben overgenomen.

De medewerkster van de AIVD zei aan het einde van de zitting in een emotioneel betoog dat ze ''nooit iets gedaan heeft om de AIVD te beschadigen''.

Verwoest

Ze voelt dat haar leven is verwoest en dat ze haar 'fantastische baan' bij de AIVD dreigt kwijt te raken. ''Harder kan men mij niet raken.'' ''Ik voel me enorm in mijn integriteit aangetast.'' En dat is volgens haar onterecht.

De rechtbank heeft de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.