HAARLEM - Inez Weski, de advocaat van de van lekken van staatsgeheime informatie verdachte AIVD-medewerkster, heeft de rechtbank in Haarlem maandag gevraagd de strafzaak tegen haar cliënt te stoppen.

Volgens Weski heeft de inlichtingendienst AIVD zelf een onderzoek gedaan dat niet controleerbaar is. Dat is ook de reden dat de dienst zelf geen opsporingsonderzoek mag doen, laat staan tegen een eigen werkneemster.

Dan komt volgens de raadsvrouw ook de objectiviteit nog eens in het geding.

Onderzoek

Toch hebben politie en justitie daar volgens haar gebruik van gemaakt in hun eigen onderzoek. Daarom hebben ze het recht verspeeld om de AIVD-medewerkster te vervolgen, stelt Weski. De AIVD'ster kan zich door deze werkwijze namelijk niet meer goed verdedigen.

Het onderzoek is volgens Weski onherstelbaar 'geïnfecteerd' door het niet te controleren onderzoek van de geheime dienst. Daarom is het onherstelbaar beschadigd.

Telegraaf

De cliënte van Weski en haar partner, een oud-medewerker van de AIVD, werden in juni gearresteerd. Zij worden ervan verdacht staatsgeheime informatie aan Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf te hebben gelekt.

Op basis daarvan baseerde de krant volgens het Openbaar Ministerie (OM) onder meer het artikel 'AIVD faalde rond Irak' op 28 maart. De krant schreef dat de dienst het kabinet op het verkeerde been had gezet in de aanloop naar de oorlog tegen Irak door 'klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten' te hebben overgenomen.

Maandagmiddag reageert aanklager Evert Harderwijk op het verzoek van Weski. Vervolgens moet de rechter een beslissing nemen.