DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag vijftien jaar en tbs opgelegd aan de 35-jarige Peter G.uit Roermond, die op 12 juli vorig jaar brand stichtte in zijn woning aan de Jupiterstraat. Daarbij kwamen zes van zijn zeven kinderen om het leven.

Tegen G. was vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist, dezelfde straf die hij eerder kreeg van de rechtbank in Roermond. Advocaat M. Rutger vroeg het hof twee weken geleden om G. een lagere gevangenisstraf op te leggen zodat eerder met zijn behandeling kan worden begonnen.

Alarmcentrale

Na de brand kwam er veel kritiek op de hulpverlenende instanties, die niet adequaat in het probleemgezin zouden hebben opgetreden. G. zegt dat zijn daad een schreeuw om hulp was en dat hij zijn kinderen nooit echt iets heeft willen aandoen. Voorafgaand aan de fatale brandstichting pleegde hij veelvuldige telefoontjes naar de alarmcentrale waarin hij aankondigde zijn gezin iets aan te willen doen.

Hij werd niet serieus genomen, omdat hij wel vaker dergelijke dreigementen uitte. Uiteindelijk stak hij een kinderjas in brand. De brand greep snel om zich heen door de vele kunststof schrootjes in de woning.

Alleen de moeder van de kinderen overleefde de brand door uit het raam te springen. Een zevende kind was uit logeren. Met haar heeft G. nog telefonisch contact. De relatie met de moeder heeft nog enige tijd standgehouden, maar is inmiddels voorbij.