TEHERAN - Iran heeft de langeafstandsraket Shahab 3 getest. De raket zou een reikwijdte van 1300 tot 2000 kilometer hebben en zou Israël en de Amerikaanse militaire bases in de regio kunnen treffen. 

De test was een succes, aldus de Engelstalige zender Press TV maandag.

Tijdens een oefening van de Revolutionaire Garde werden zondag al raketten voor de korte en middellange afstand getest, de Shahab 1 en 2.

Deze projectielen hebben een bereik van 300 tot 700 kilometer. De Garde testte ook de Tondar-69 en de Fateh-110, raketten met een bereik van maximaal 170 kilometer.

Parijs eiste in een reactie dat Iran direct stopt met zijn ''ernstig destabiliserende actviteiten''. De Britse regering liet weten bezorgd te zijn. De buitenlandcoördinator van de EU, Javier Solana, liet zich in soortgelijke woorden uit over de raketlancering.

Veiligheidsraad

De testen komen vier dagen voor Iran in het Zwitserse Genève overleg gaat voeren met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland over zijn omstreden nucleaire programma.

Vorige week maakte het land bekend een tweede uraniumverrijkingsfabriek te bouwen ondanks de eis van de VN-Veiligheidsraad om de verrijking van uranium te staken.

Volgens Teheran is de nieuwe fabriek niet in strijd met de regels van de nucleaire waakhond van de VN, het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Volgens president Mahmoud Ahmadinejad zijn inspecteurs van het IAEA welkom in de nieuwe installatie nabij Qom.

Pittsburgh

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk beschuldigen Iran er echter van de regels te hebben overtreden met de nieuwe fabriek.

Tijdens de top van de G20 in Pittsburgh vorige week waarschuwden zij Iran de internationale gemeenschap tegemoet te komen. Zo niet, dan zullen zij in de VN-Veiligheidsraad aandringen op nieuwe sancties tegen Iran.

Westerse landen vrezen dat Iran in het geheim werkt aan een kernwapen. Iran zegt een vreedzaam nucleair program na te streven waarbij verrijkt uranium slechts zal dienen als brandstof voor een kerncentrale.