LEIDEN - Een potje picrinezuur dat was opgeborgen in een afgesloten chemicaliënkast van het Bonaventureacollege aan de Burggravenlaan in Leiden, heeft maandagochtend geleid tot opschudding.

Een technisch onderwijsassistent die niet op de hoogte was van afspraken die waren gemaakt om het picrinezuur af te voeren, alarmeerde de hulpdiensten. Daarop besloten politie en brandweer geen enkel risico te nemen en de school te ontruimen.

Het potje werd vorige week aangetroffen in de chemicaliënkast, aldus een woordvoerder van het Bonaventuracollege. Het picrinezuur bleek te zijn ingedroogd.

Ontploffen

Dat is gevaarlijk omdat het goedje dan kan kristalliseren en onder bepaalde omstandigheden kan ontploffen.

De school was bezig te regelen het potje samen met ander chemisch afval af te voeren. De betrokken medewerker wist dat niet.

Mail

Zij sloeg maandagochtend op eigen houtje alarm op basis van een bericht over het potje in haar mailbox, aldus de woordvoerder van de school. De leerlingen en de docenten die op het vroege tijdstip in het gebouw waren, moesten naar buiten. De omgeving werd afgezet.

Nadat de brandweer had geconstateerd dat het potje veilig was opgeborgen in een kluis, werden de maatregelen opgeheven. Het Explosieven Opruimingscommando komt het picrinezuur later deze week ophalen.

Omdat niet alle leerlingen meer konden worden bereikt, besloot de schoolleiding alle lessen voor maandag te laten vervallen.

Scheikunde

Picrinezuur wordt op scholen gebruikt bij scheikundelessen. De stof moet nat blijven om risico's uit te sluiten.

Soortgelijke incidenten als op het Bonaventuracollege hebben zich de afgelopen jaren vaker voorgedaan, aldus de woordvoerder van de brandweer. ''Je moet goed bewaken dat het onder water staat, dan is er geen enkel probleem.''

Leidse school ontruimd