ZÜRICH  - De beroemde Franse filmregisseur Roman Polanski is bij aankomst in Zwitserland gearresteerd. De 76-jarige filmmaker was onderweg naar het filmfestival van Zürich, waar hij zondagavond zou worden geëerd voor heel zijn oeuvre.

Hij wordt al meer dan dertig jaar lang in de VS gezocht wegens een zedenzaak.

Justitie ging tot arrestatie over omdat Polanski's reisschema voor de uitreiking van zijn oeuvreprijs van te voren bekend was. Polanski was eerder ongemoeid in Zwitserland.

Uitlevering

Toen journalisten naar het waarom vroegen, antwoordde woordvoerder Guido Balmer van het Zwitserse ministerie van Justitie in Bern: ''Deze keer wisten we precies wanneer hij het land binnenkwam.''

Hij bevestigde dat Polanski zaterdag in voorlopige hechtenis is genomen omdat de VS zijn uitlevering willen bewerkstelligen. Of dat lukt, moet later uit de uitleveringsprocedures blijken.

Verkrachting

Polanski werd opgepakt op grond van een oud Amerikaans arrestatiebevel. Hij wordt ervan beschuldigd in 1977 een meisje van dertien jaar te hebben gedrogeerd en verkracht.

Dat zou zijn gebeurd in het toenmalige huis van zijn vriend, de bekende acteur Jack Nicholson.

Minderjarige

De regisseur vluchtte tijdens de afwikkeling van die zaak in 1978 uit de Verenigde Staten. Hij had al bekend seksueel contact met de minderjarige te hebben gehad in ruil voor het laten vallen van ernstiger aanklachten, vooral verkrachting.

Justitie in de VS zit sinds eind 2005 ook wereldwijd achter Polanski aan. Frankrijk en Polen, waar hij het meest vertoeft, leverden hem niet uit.

Geschokt

De organisatie van het filmfestival en de Zwitserse filmwereld is geschokt. De Zwitserse autoriteiten hebben zich volgens de Vereniging van Regisseurs ''een ongekend cultuurschandaal'' op de hals gehaald.

Polanski's arrestatie is ''een klap in het gezicht van heel kunstminnend en -scheppend Zwitserland''.

Arrestatiebevel

Volgens een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Justitie heeft het land zich slechts een een internationaal arrestatiebevel gehouden.

Frankrijk toonde zich ''zeer verrast'' over de arrestatie van de ''internationaal gerenommeerde regisseur''. De Franse minister van Cultuur, Frederic Mitterrand, herinnerde eraan dat Polanski Frans staatsburger is.

De bewindsman wenste ''deze nieuwe beproeving aan niemand toe die al zoveel heeft doorgemaakt''. De advocaat van Polanski wil beroep aantekenen tegen de arrestatie.