WASHINGTON - Het anti-abortusbeleid van de Amerikaanse president Bush treft klinieken in arme landen hard. Sommige moeten de deuren sluiten waardoor hele gemeenschappen verstoken blijven van hulp. Het gaat dan met name over zwangerschapspreventie.

Buitenlandse familieplanningsbureaus ontvangen geen geld van de VS als zij abortussen uitvoeren of als ze lobbyen om abortussen legaal te maken. De wet werd in 2001 vastgesteld.

Uit een rapport van de Amerikaans familieplannings federatie, dat woensdag openbaar werd gemaakt, blijkt dat het beleid zijn tol eist. Het heeft een negatief effect op de gezondheid van vrouwen, kinderen en families. Zo stijgt in verschillende landen het aantal HIV- en aidsbesmettingen. Doordat klinieken dicht moeten, beschikken mannen en vrouwen namelijk niet meer over condooms die ze moeten beschermen tegen ziektes en ongewenste zwangerschappen.

In Roemenië bijvoorbeeld leidt het beleid tot meer abortussen omdat vrouwen geen informatie meer krijgen over voorbehoedsmiddelen die ongewenste zwangerschappen moeten voorkomen, aldus het rapport.