VENLO - Een betoging van de radicale rechtse groepering Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Venlo is zaterdagmiddag uitgelopen op rellen. De mobiele eenheid (ME) voerde charges uit.

De problemen ontstonden toen linkse activisten van de AFA probeerden de demonstratie te verstoren en te blokkeren.

In totaal pakte de politie 59 mensen op, maakte korpsbeheerder burgemeester Hubert Bruls van Venlo na afloop bekend. Het leeuwendeel van hen bestond uit linkse tegendemonstranten. Districtschef Venlo Rob Graeve sluit meer aanhoudingen niet uit.

'Zielig'

Aan de betoging van de NVU deden ongeveer vijftig Nederlanders mee, circa tachtig Duitsers van de Nationaal-Socialistische NPD en een handjevol Belgen. Burgemeester Bruls zei na afloop het maar ''een zielig groepje'' te vinden.

''Een klein groepje, je vraagt je af, waar gaat dit eigenlijk over'', aldus Bruls.

Clown

Een auto werd in beslag genomen omdat daarin houten blokken werden gevonden. Een NVU-demonstrant deed aangifte van vernieling van zijn auto.

Alle mensen werden aangehouden omdat ze aanwijzingen van de politie niet opvolgden, vermomd waren als clown en in trouwkledij, of omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden.

Verstoren

''De AFA zette alles op alles om de demonstratie te verstoren, maar dat is ze niet gelukt'', zei Bruls. Hij had driehonderd agenten en hulpdiensten ingezet. Niemand raakte ernstig gewond, ook zijn er geen grootschalige vernielingen aangericht.

Burgemeester Hubert Bruls van Venlo had de NVU toestemming gegeven voor de demonstratie tegen casino-kapitalisme. Hij had al aangekondigd dat een ''forse politiemacht'' zou toezien op naleving van de strenge voorwaarden.

Zo mochten er geen discriminerende of racistische opmerkingen gemaakt worden.

Demonstratie Venlo