TEHERAN - Iran zal samen met het Internationaal Atoomenergieagentschap een datum vastleggen waarop IAEA-inspecteurs een nieuw nucleair complex mogen inspecteren.

Dat heeft Ali Akbar Salehi, de directeur van de Iraanse Organisatie voor Kernenergie zaterdag in Teheran toegezegd.

Hij beklemtoonde dat Iran alles volgens de regels doet. Het IAEA zal het kleine nucleaire complex in aanbouw kunnen inspecteren, ongeveer 160 kilometer ten zuiden van Teheran.

Iran maakte de bouw ervan vrijdag plotseling bekend. Teheran beklemtoont dat het geheel volgens de regels de bouw bij het IAEA lang voor de voltooiing heeft aangemeld.

Wereldleiders verrast

De Amerikaanse en Franse president en de Britse premier, respectievelijk Barack Obama, Nicolas Sarkozy en Gordon Brown, waren verrast en eisten vrijdag gezamenlijk dat Iran inspecteurs van het IAEA snel toelaat tot het tweede complex waar uranium zal worden verrijkt.

De Russische president Dmitri Medvedev sloot zich daar zaterdag op bezoek in Pittsburgh bij aan en zei dat Iran het centrum onmiddellijk moet laten inspecteren. ''Dat was een geheim project en dat is het grootste probleem in deze situatie",' aldus Medvedev.

Obama waarschuwde zaterdag in een rede nogmaals dat Iran nog meer druk en isolatie zal ervaren wanneer het nalaat aan te tonen dat het Iraanse nucleaire programma vreedzaam is. Iran bezweert al jaren dat het geen kernwapens wil maar kernenergie.

Ahmadinejad

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft beklemtoond dat zijn land ruim van te voren het IAEA heeft geïnformeerd over de bouw van de installatie. Hij ging vijdag in New York zoals gebruikelijk vrijwel voorbij aan de eis van de Veiligheidsraad dat Iran helemaal ophoudt uranium te verrijken.

Iran heeft het volste recht uranium te verrijken, meent Ahmadinejad, wiens land het non-proliferatieverdrag (NPT) in 1968 al ondertekende en toezicht aanvaardt van het IAEA.

Lieberman

Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avidgor Lieberman, is het nieuwe complex het bewijs dat Iran kernwapens wil.

Hij riep Westerse landen zaterdag op om heel duidelijk te reageren op de nieuwe ontwikkeling. ''We hopen dat het niet mis te verstane antwoord 1 oktober komt"", zei de bewindsman.

Gekke regime

Hij verwees naar de gesprekken die Iran dan in Genève over de nucleaire ambities van het land voert met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Duitsland.

''We moeten geen tijd verspillen maar dit gekke regime (in Iran) omver werpen"", aldus Lieberman. De Amerikaanse en Franse president en de Britse premier, respectievelijk Barack Obama, Nicolas Sarkozy en Gordon Brown, eisten vrijdag gezamenlijk dat Iran inspecteurs van het internationale atoomenergieagentschap (IAEA) toelaat tot het tweede complex.