WARSCHAU - Het lagerhuis van het Poolse parlement heeft vrijdag met overweldigende meerderheid een wet aangenomen waardoor veroordeelde pedofielen en incestplegers verplicht kunnen worden tot chemische castratie.

De wetgeving leidt tot kritiek van mensenrechtengroepen.

Volgens de nieuwe wet moeten dergelijke seksuele delinquenten de chemische behandeling met pillen ondergaan als ze de gevangenis verlaten.

''Het doel van de behandeling is de geestelijke gezondheid van de veroordeelde te verbeteren, om zijn libido te verlagen en daardoor het risico op een nieuwe misdaad door dezelfde persoon te verminderen'', staat in een verklaring van de regering.

Inhumaan

De centrumrechtse premier Donald Tusk heeft pedofielen en incestplegers als gedegenereerd en inhumaan omschreven.

''Daarom denk ik niet dat de bescherming van mensenrechten op hen van toepassing is'', zei hij eerder. Dat leidde tot woede van mensenrechtengroepen.

Verontwaardiging

Tusk begon voor het eerst over chemische castratie na een geval van incest dat vorig jaar aan het licht kwam en dat tot grote publieke verontwaardiging leidde.

Een 45-jarige man bleek zijn nu 21-jarige dochter zes jaar lang te hebben misbruikt. Hij verwekte in die periode twee kinderen bij haar.

Overigens gaan ook de gevangenisstraffen voor het plegen van pedofilie en incest omhoog. Het hogerhuis van het parlement moet nog akkoord gaan met de wetgeving, maar dat is een formaliteit.