IZMIR - De Turkse advocaat M. Marangoz gaat de Turkse rechtbank in Izmir donderdag verzoeken om twee nog voor heroïnesmokkel vastzittende Nederlandse vrouwen, vrij te laten. Het tweetal wordt samen met drie mannen, van wie twee de Nederlandse nationaliteit hebben, verdacht van een voorgenomen smokkel van 24 kilo heroïne uit Turkije.

Vorige maand diende de eerste zitting in deze smokkelzaak voor de staatsveiligheidsrechtbank in Izmir. Toen besloten de rechters een van de toen nog drie verdachte Nederlandse vrouwen, Eunice S. , vrij te laten. De rechtbank vond dat de aanklager niet duidelijk genoeg had kunnen maken dat ze bij de drugssmokkel was betrokken.

De verdachten die nu nog in hechtenis zitten, worden volgens de Turkse aanklager vervolgd omdat ze 24 kilo heroïne wilden smokkelen. De mannelijke verdachten probeerden de Nederlandse vrouwen als koerierster in te schakelen. De mannen hebben inmiddels hun aandeel bekend. De vrouwen ontkenden vorige maand voor de rechtbank opnieuw elke betrokkenheid.

Advocaat Marangoz verwacht dat de rechtbank donderdag nog geen besluit zal nemen over zijn verzoek tot vrijlating. "Op 26 augustus heeft een tijdelijk vervangende rechter de zaak behandeld. Nu neemt de rechter die de zaak verder gaat afhandelen, het dossier over", legt hij uit. "Hij zal tijd nodig hebben om tot een oordeel te komen."

Celstraf

De verdenking tegen de Nederlandse vrouwen, Anne Maria S. en haar nichtje Linda F. , betekent volgens hun raadsman minimaal achttien jaar gevangenisstraf, als ze schuldig worden bevonden. Maar los van de belastende verklaringen van de mannelijke verdachten is er geen bewijs, meent Marangoz. Hij heeft er daarom vertrouwen in dat hij zijn cliënten op den duur vrij krijgt.

De mannen hebben eerder verklaard dat de vrouwen wel degelijk bewust meewerkten aan het heroïnetransport. Ze hopen met hun bekentenissen en hun verklaringen op strafvermindering. C. Kalkandere, advocaat van deze verdachten, wil niets over de zaak zeggen.

De politie hield op 10 juni aanvankelijk zeven Nederlandse toeristen aan, vijf vrouwen en twee mannen. Dat gebeurde in een hotel in de Zuid-Turkse stad Antalya. Tijdens de inval trof de politie in koffers de drugs aan. Inmiddels zijn drie vrouwen vrijgelaten.

De Turkse autoriteiten beschouwen de 47-jarige Y.C. uit Schiedam als hoofdverdachte. Zijn bende heeft al eerder vrouwen als drugskoerierster ingeschakeld, vermoedt het Turkse Openbaar Ministerie. C. zat van 1997 tot 2001 in Nederland in de gevangenis wegens de invoer van 12 kilo heroïne.