BARENDRECHT - In Barendrecht zijn donderdagavond drie treinen op elkaar gebotst, twee goederentreinen en een passagierstrein. De machinist van een van de goederentreinen is daarbij om het leven gekomen en er ontstond een enorme ravage.

Het stoffelijk overschot van de machinist die is omgekomen bij de botsing is vrijdagmorgen tegen tien uur uit het wrak gehaald en afgevoerd. Bergingswerkers hadden veel moeite om bij het lichaam in de vernielde locomotief te komen.

Nu het lichaam is geborgen, kan worden begonnen met de opruimwerkzaamheden.

Gewonden

De machinist van de andere trein, die bekneld zat, is gewond geraakt. Verscheidene passagiers raakten lichtgewond.

Het ongeluk begon met een frontale botsing tussen de goederentreinen, zei voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Een deel van een van de treinen kwam op een ander spoor terecht.

Geen explosiegevaar

Bij de botsing tussen de twee goederentreinen zijn twaalf tankwagons betrokken. Daarvan zijn er tien geladen met aardolieconcentraat en twee zijn leeg. Er is geen explosiegevaar, zei een politiewoordvoerder. De wagons staan grotendeels overeind.

Een aantal containerwagons met stukgoed is wel ontspoord. In totaal zijn er 22 wagons met containers bij het ongeval betrokken.

Passagierstrein

Doordat de machinist van de aanstormende passagierstrein tijdig remde toen hij de ravage op dit spoor naderde, bleven de gevolgen voor de passagiers beperkt. De trein die op weg was naar Brussel reed over een brokstuk heen, waardoor een aantal mensen lichtgewond raakte.

Zij werden ter plaatse behandeld. ''Als hij hier in volle vaart overheen gereden was, waren de gevolgen niet te overzien geweest'', zei Van Vollenhoven.

Stoptrein

Behalve de internationale trein die bij het ongeval betrokken was, werd ook een passerende stoptrein geraakt door rondvliegende onderdelen. Ook in die trein raakten mensen lichtgewond, aldus de politie.

Een van de goederentreinen raakte zwaar gehavend. Hij ligt als een harmonica opgerold onder het viaduct waar het ongeval plaatsvond. De andere twee treinen zagen er relatief ongeschonden uit.

Snelweg

Ook het viaduct zelf raakte zwaar beschadigd, maar hulpdiensten zeiden te verwachten dat de snelweg A15 die daar overheen loopt voor de ochtendspits weer open kan.

Het ging om een internationale trein van Amsterdam naar Brussel met 150 mensen aan boord. De machinist van de passagierstrein is met de schrik vrijgekomen. De NS zegt ''enorm geschrokken'' te zijn en betreurt het incident.

De reizigers die met een bus naar Brussel gebracht zouden worden, zijn maar tot Antwerpen gekomen. Daar eindigde de busrit voor een groep van ongeveer zestig mensen, meldden meerdere ontstemde reizigers.

''Ons was beloofd dat we naar Brussel gebracht zouden worden'', zei de 23-jarige Belg Khalid Akharouid. Doordat de bus niet verder reed, liepen de reizigers nog meer vertraging op. Volgens de betrokkenen konden ze de reis om 4.15 uur voortzetten per trein.

Eurlings

Verkeersminister Camiel Eurlings is geschrokken door de treinbotsing in Barendrecht. Zijn eerste gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de omgekomen machinist van de goederentrein.

''Verder wachten we nu de onderzoeken af. Er moet absolute helderheid komen over hoe dit heeft kunnen gebeuren'', stelde Eurlings vrijdag in een eerste reactie op het ongeval.

Behalve de politie doen ook de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoek naar de botsing van de treinen.

Het gaat nog dagen duren voordat de ravage is opgeruimd.

Lezersfoto's

Bekijk alle lezersfoto's van de treinbotsing op NUfoto.nl

Treinbotsing bij Barendrecht