LONDEN - Een naaste medewerker van de Britse premier Blair heeft vorig jaar op het laatste moment opdracht gegeven het omstreden Irak-dossier aan te passen om de noodzaak voor een oorlog kracht bij te zetten. Dat zou blijken uit een e-mail die is vrijgegeven door de onderzoekscommissie Hutton.

De gewraakte e-mail van Blairs adviseur Jonathan Powell uit september vorig jaar was gericht aan John Scarlett, het hoofd van de Gezamenlijke Inlichtencomissie. Britse kranten berichtten woensdag dat Powell in de e-mail waarschuwt dat de dreiging van Iraakse massavernietigingswapens te zwak wordt aangezet in het ontwerp.

In de eerste versie zou hebben gestaan dat "Saddam Hussein alleen chemische en biologische gebruikt als hij wordt aangevallen". Op aandringen van Powell zou dit zijn veranderd in "Saddam Hussein bereid is chemische en biologische wapens in te zetten, zelfs tegen zijn eigen bevolking". Powell wilde hiermee de tegenstanders van een oorlog de wind uit de zeilen nemen.

De BBC kwam in mei met een reportage over het mogelijk aandikken van het regeringsrapport over Iraakse vernietigingswapens. De bron van dat verhaal, wapenexpert David Kelly, pleegde niet lang daarna vermoedelijk zelfmoord. De Hutton-commissie doet onderzoek naar de omstandigheden die tot zijn dood hebben geleid.