Utrecht - Marten Fortuyn heeft dinsdag zijn kritiek op de musical Doop! afgezwakt. De broer van de vermoorde politicus was zelf in Utrecht aanwezig bij de try-out van de voorstelling van het Amsterdamse gezelschap Zep.

Fortuyn noemde de musical, waarin een met Volkert van der G. vergelijkbaar figuur een moord pleegt, "goedkoop en niet de moeite van het kijken waard". Een interview met een van de makers van het stuk in Trouw leidde tot boosheid bij Marten Fortuyn en de LPF. In dat interview werd openlijk een verband gelegd tussen de musical en Volkert van der G.

Wagelijk en smakeloos

Op basis daarvan bestempelde de broer van de politicus Doop! als wagelijk en smakeloos. Volkert van der G. zou daarin worden verheerlijkt. Daarop besloot hij met een aantal "vrienden van Pim" tegen de musical te demonstreren.

Na het zien van de rockmusical concludeerde hij dat hij voor niks was gekomen. "Dat interview was een goedkope publiciteitsstunt. Het stuk leidt echt niet tot een maatschappelijke discussie. Wat mij betreft hoeft de LPF hier niet verder tegen te demonstreren."

Doop! gaat over een groep krakers, die na tien jaar uit hun pand dreigen te worden gezet door een speculant die het gebouw heeft opgekocht. In het stuk vermoordt een kraker de speculant met twee kogels in het hoofd.

Veganistische dieet

Andere verwijzingen naar de moord op Fortuyn zijn de naam Wally van der V., de hongerstaking in de gevangenis en het veganistische dieet van Wally. In de voorstelling wordt na de moord een ode aan Wally van der V. gebracht.

Volgens Jeroen Jonkers, de zakelijk leider van Zep, gaat de musical over de teloorgang van idealen, niet over de moord op Fortuyn. "Er wordt inderdaad gerefereerd aan de actualiteit, maar waarom dat is, kan ik niet zeggen." De makers van de musical willen pas na de première, vrijdag in Amsterdam, uitleg geven.