Brandbare stof in Amstel gelekt

UITHOORN - Bij een chemicaliënfabriek die gevestigd is aan de rivier de Amstel in Uithoorn is donderdag een lek ontstaan in een container.

Daardoor stroomde een hoeveelheid oplosmiddel over de aangrenzende weg en in de rivier. Dat meldde een woordvoerder van de politie.

Het oplosmiddel, ook bekend onder de naam xyleen, is licht ontvlambaar en bij mensen schadelijk voor de huid.

Het bedrijf heeft de plekken waar de stof op de weg gelekt was, afgedekt met brandwerend schuim.

Ook het in de Amstel gestroomde oplosmiddel, die op het water bleef drijven, werd met een schuimlaag bedekt. Het bedrijf heeft dit water weggepompt naar de eigen zuiveringsinstallatie.

Afzetting

De Amsteldijk en enkele toegangswegen naar het industrieterrein in Uithoorn werden enkele uren door de politie afgezet. Tegen het einde van de middag was alleen het stuk weg nog afgezet waar het oplosmiddel lekte, maar kon al het verkeer er weer langs.

Ook schepen konden 's middags enige tijd niet langs het gebied varen. De brandweer gaf het gebied weer vrij toen het vervuilde water was weggepompt.

Het lek zelf was aan het begin van de middag weer gedicht. Nadat de melding van het lek binnenkwam rukte de brandweer meteen met groot materieel uit, omdat het mogelijk om een gevaarlijke stof zou gaan. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Brandbare stof in Amstel

Tip de redactie