BANGKOK - Wetenschappers zeggen voor het eerst een aidsvaccin te hebben ontwikkeld dat het risico om de ongeneeslijke ziekte op te lopen, beperkt. In een onderzoek, waaraan meer dan 16.000 mensen in Thailand vrijwillig meewerkten, bleek het vaccin het risico met ruim 31 procent te reduceren.

''Voor het eerst is aangetoond dat een vaccin tegen hiv, het virus dat aids veroorzaakt, tegen een infectie kan beschermen'', zei kolonel Jerome Kim van het Amerikaanse militaire hiv-programma in de Thaise hoofdstad Bangkok. Hij sprak van ''zeer belangrijke wetenschappelijke vooruitgang''.

Aan het onderzoek van het Amerikaanse leger en het Thaise ministerie van Gezondheidszorg werkten mannen en vrouwen, in leeftijd variërend van 18 tot 30 jaar, uit twee provincies in Thailand mee.

Afzonderlijk

Geen van hen was met hiv besmet. Het vaccin is een combinatie van twee eerdere vaccins die het aantal infecties afzonderlijk niet bleken te verminderen, maar kennelijk wel helpen, als ze worden samengevoegd.

Het Nederlandse AIDS Fonds noemt de ontwikkeling van het nieuwe vaccin ''bemoedigend''.

Aangenaamd verrast

''We zijn aangenaamd verrast dat het middel effect heeft. Dat hadden we niet verwacht omdat een eerder getest ander middel dat is gebaseerd op dezelfde theorie, niet effectief bleek'', aldus een woordvoerster van het fonds.

Het AIDS Fonds is benieuwd naar de uitkomsten van het volledige onderzoek die in oktober naar buiten worden gebracht. ''Dit middel zou het eerste zijn dat in staat is de hiv-infectie te stoppen'', aldus de woordvoerster.