DEN HAAG - PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman heeft ''enorme spijt'' dat hij zich in de nacht van dinsdag op woensdag in beschonken toestand heeft misdragen in de sociëteit van het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Hij heeft zijn excuses aangeboden aan de barman ''die zich door mijn gedrag geïntimideerd heeft gevoeld.''

Het Kamerlid erkent in een donderdag uitgegeven verklaring ook dat hij een drankprobleem heeft. ''Ik ga er hard aan werken om dit snel tot het verleden te laten behoren'', schrijft Brinkman.

Klap

De oud-politieman ontkent dat hij de barmedewerker heeft geslagen. Wat er wel is gebeurd, meldt hij niet.

De barman stelt echter dat Brinkman hem een klap in het gezicht heeft gegeven, aldus voorzitter Max van Weezel van Nieuwspoort.

Hij heeft Brinkman een mondelinge waarschuwing gegeven, een schriftelijke volgt nog.

Minimumstraffen

Brinkman staat bekend als een parlementariër die herhaaldelijk pleit voor een keiharde aanpak van geweld.

De PVV diende eerder dit jaar een initiatiefwetsvoorstel voor minimumstraffen in. De fractie wil openlijke geweldpleging, ook als die niet heeft geleid tot schade of letsel, met minimaal twaalf maanden bestraffen.

Aangifte

Van Weezel heeft woensdag samen met de getroffen medewerker een gesprek gehad met Brinkman, waarin het Tweede Kamerlid zijn excuses heeft aangeboden. De barkeeper beslist later of hij aangifte doet van het incident.

Nu Brinkman zich heeft verontschuldigd, blijft hij gewoon welkom in de sociëteit, zei Van Weezel. In de sociëteit kunnen politici, voorlichters, bestuurders en journalisten elkaar ontmoeten.

Drankje

Nadat de laatste gasten, onder wie Brinkman, dinsdagnacht de sociëteit op aandringen van de barman hadden verlaten, keerde Brinkman volgens Van Weezel terug voor nog een drankje.

De medewerker weigerde hem toe te laten, waarna een ''heftige woordenwisseling'' volgde waarbij de barman volgens eigen zeggen is geslagen.

Incident

Een woordvoerder van de Tweede Kamer wees erop dat het incident buiten het parlement heeft plaatsgevonden. Het is daarom volgens hem een zaak voor de fractie en het Kamerlid. ''Elk optreden is de individuele verantwoordelijkheid van het Kamerlid zelf.''

PVV-fractieleider Geert Wilders wilde donderdag niet reageren. 

Dion Graus

Brinkman is niet de enige PVV'er die met 'losse handjes' in verband is gebracht. Drie jaar geleden werd Tweede-Kamerlid Dion Graus beschuldigd van mishandeling van zijn hoogzwangere vrouw.

Twee aangiftes tegen Graus, door zijn ex-vrouw en zijn schoonvader, werden door het Openbaar Ministerie in Maastricht wegens gebrek aan bewijs geseponeerd.