TILBURG - Vijf straatracers zijn dinsdagmiddag door de kantonrechter in Tilburg veroordeeld tot geldboetes tussen de 300 en 600 euro en rijontzeggingen van vier tot acht maanden. De vijf jongeren hadden op 29 juni van dit jaar deelgenomen aan een grote straatrace in Tilburg-West. In totaal moesten acht straatracers voorkomen.

Eén man werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken, twee andere verdachten worden later berecht. De rechtszaak verliep enigszins chaotisch. De rechter en de officier werden geregeld onderbroken.

'Zero tolerance'

Sinds de zomer van 2001 kampt Tilburg met het fenomeen straatracen. Op industrieterreinen in de gemeente komen hiervoor grote groepen jongeren bijeen. Dit leidt volgens de autoriteiten tot onveilige situaties. De gemeente Tilburg, de politie en justitie voeren een 'zero tolerance' beleid. Door intensieve surveillance willen zij een eind aan het racen maken.

Op 29 juni van dit jaar greep de Tilburgse politie bij een grote straatrace in Tilburg-West in. De videobeelden van de races bleken tijdens de zitting van slechte kwaliteit. Zij voegden niets aan het dossier toe. Volgens de rechter boden getuigenverklaringen van agenten voldoende houvast om tot veroordelingen te komen.