GENEVE - Europa heeft afgelopen maanden de heetste zomer in meer dan vijfhonderd jaar beleefd. Dat concludeerde de universiteit van Bern dinsdag in een onderzoek.

De hittegolf die duizenden doden veroorzaakte, zorgde ervoor dat de gemiddelde temperatuur het gemiddelde over de periode 1901-1995 (17,5 graden Celsius) met bijna twee graden heeft overschreden. In Centraal-Europa, en dan vooral in de Alpen, deden zich de grootste temperatuurveranderingen voor. Hier was het gemiddeld vijf graden warmer dan gemiddeld. Het vorige record stamt uit 1757. Toen was het vooral heet in het zuiden van Scandinavië, het oosten van Europa en het westen van Rusland.

Trend

Volgens de onderzoekers is er sprake van een trend en stijgt de Europese zomertemperatuur al 26 jaar. Tussen 1998 en 2003 nam de gemiddelde temperatuur zelfs met 2,8 graad toe.

De wetenschappers van de Zwitserse universiteit zijn bezig met een uitgebreid onderzoek om de weersschommelingen in Europa in kaart te brengen. Om gegevens uit vroegere eeuwen boven tafel te krijgen, gebruiken de meteorologen onder meer waarnemingen van monniken en tellen zij de jaarringen van bomen.