LOS ANGELES - De tussentijdse verkiezingen in de Amerikaanse staat Californië worden gewoon op 7 oktober gehouden. Dat heeft een federaal hof van beroep in San Francisco dinsdag besloten. Daarmee verwierpen de elf rechters de uitspraak van hetzelfde hof, vorige week, om de verkiezingen juist uit te stellen.

De rechters besloten op 15 september dat de verkiezingen, waarin de Californiërs zich kunnen uitspreken over de impopulaire gouverneur Gray Davis, niet mochten doorgaan. Volgens de magistraten voldeed het omstreden ponskaartensysteem, dat in zes districten wordt gebruikt, niet. Het systeem leidde tijdens de presidentsverkiezingen van 2000 tot grote problemen in de staat Florida, aangezien kaarten toen slecht leesbaar bleken en hertellingen nodig waren.

Volgens de elf rechters kon echter niet worden aangetoond dat de kiezers in de zes districten waaronder Los Angeles, minder kans hebben dat hun stem wordt geteld.

Tijd en geld

De 60-jarige gouverneur Davis, die op de schopstoel zit, werd vorig jaar nog herkozen. Maar de populariteit van de Democraat daalde wegens het enorme begrotingstekort tot een dieptepunt. In een reactie op de beslissing, zei hij dat het nu tijd is om verder te gaan. "Deze herverkiezing heeft al genoeg tijd en geld gekost."

Van de 130 kandidaten gelden de Republikeinse acteur Arnold Schwarzenegger en de Democratische vice-gouverneur Cruz Bustamante als meest kansrijk.