DEN BOSCH - De begeleiders (runners) van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de regiopolitie Brabant-Zuid-Oost lieten hun informant K. ontucht plegen met minderjarigen. K., onder meer ingeschakeld in de Eindhovense ontuchtzaak, heeft deze politiemensen jarenlang laten weten dat hij betaalde seks had met minderjarigen vanaf zestien jaar.

De begeleiders hebben hem er al die tijd niet op gewezen dat hij zich daardoor schuldig maakte aan ontucht. Ze hebben ook niet ingegrepen. Het hoofd van de betrokken CIE heeft dat onlangs bij de rechter-commissaris toegegeven, laat de advocaat van K., J. Kuijpers, dinsdag weten.

De informant uit Weert speelt een belangrijke rol in de zogenoemde Eindhovense ontuchtzaak. Daarin is ook de inmiddels ontslagen PSV-directeur F. Spooren verdachte.

Persofficier van justitie C. van der Voort zegt dinsdag dat verklaring van de CIE-chef genuanceerder ligt. Hij vertelt dat het hoofd van de CIE aan de journaals van de runners niet kon zien dat K. strafbare feiten heeft gemeld. Als een informant aangeeft buiten de wet om te handelen, had dat er wel in opgenomen moeten worden. "Het melden van een strafbaar feit mag voor een informant geen vrijbrief zijn om een strafbaar feit te plegen. Een runner moet bij twijfel aangeven dat een informant zich niet schuldig mag maken aan strafbare zaken", stelt Van der Voort.

Wel geeft de persofficier aan dat de CIE-chef bij de rechter-commissaris vertelde dat hij niet kon garanderen dat zijn runners van de laatste veranderingen van de zedenwetgeving op de hoogte waren. "Die is de laatste jaren vaak veranderd. Pas de laatste jaren is seks met minderjarigen tussen de 16 en 18 jaar tegen betaling, strafbaar."