CALAIS - De Franse oproerpolitie heeft dinsdagochtend een geïmproviseerd migrantenkamp bij de noordwestelijke havenstad Calais met behulp van bulldozers gesloopt.

Het oord werd de 'jungle' genoemd en diende als uitvalsbasis voor illegale migranten die over willen steken naar Engeland.

De Franse minister van Immigratie, Eric Besson, zei, zelf aanwezig in Calais, dat gedurende de inval die twee uur duurde, 276 mensen zijn opgepakt van wie de helft minderjarigen.

Mensensmokkelaars

Hij zei dat de politie-actie een grote slag is geweest voor mensensmokkelaars en dat er meer acties volgen tegen kampementen van illegalen.

De migranten verzetten zich niet tegen de politie in tegenstelling tot ongeveer tachtig demonstranten. De aangehouden illegalen zijn naar opvangcentra overgebracht.

Doortastend

De Britse regering prees de actie als ''doortastend''. Vorig jaar verhinderden de Britse autoriteiten de komst van 28.000 illegalen die poogden het bij Calais 35 kilometer brede Kanaal over te steken.

De Vluchtelingenorganisatie van de VN beklemtoonde dinsdag in een verklaring dat de ontruiming de problemen van de wilde emigratie in de wereld noch die van de betrokkenen helpt oplossen.

Belachelijk

Hulporganisaties in Calais waarschuwen dat het sluiten van de 'jungle' vluchtelingen er niet van zal weerhouden naar de haven te komen.

''Het is belachelijk. Ze gaan gewoon 100 meter verderop zitten'', zei een geestelijke eerder deze week. Volgens mensenrechtengroepen maakt de ontruiming illegalen juist kwetsbaarder, doordat ze ondergronds moeten gaan opereren.

Ontruiming in Calais